تئوری برتری مطلق آدام اسمیت در بازاریابی

نظریه برتری مطلق

 

تئوری برتری مطلق آدام اسمیت

نیز مبادلات تجاری بین ملت‌ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و با مطرح نمودن تئوری برتری مطلق و تقسیم کار بین المللی، به کشورها توصیه نمود که منابع اقتصادی خود را در زمینه کالاهایی به کاربرند که در تولید آنها نسبت به سایر کشورها از مزیت مطلق برخوردارند.
دیدگاه اسمیت بر اساس یک اصل ساده اقتصادی بنا شده است. اسمیت اعتقاد دارد با توجه به محدود بودن منابع در اقتصاد، کشورها باید این منابع را در کالاهایی به کار گیرند که بیشترین بازده را نسبت به سایر کشورها دارند. به عنوان یک مثال ساده فرض کنید کشور های ایران و آلمان با توجه به مزایای که در اختیار دارند باید برای تولید هر یک واحد از محصولات مشخص شده در جدول ۲-۱، مقدار معینی از منابع خود را به کار گیرند.

برتری مطلق

همانگونه که مشخص است ایران در تولید فرش و آلمان در تولید خودرو نسبت به یکدیگر مزیت مطلق دارند. این دو کشور با ۱۲۰ واحد از منابع خود می توانند یک واحد خودرو و یک واحد فرش تولید نمایند. اگر ایران و آلمان تمام منابع خود را تولید محصولی که در آن دارای مزیت مطبق هستند به کار گیرند، آنگاه خواهیم داشت:

واردات از آلمان

در این شرایط با مجموع ۲۴۰ واحد  از منابع، ۶ واحد فرش و ۳ واحد خودرو تولید می شود در حالیکه در شرایطی که این دو کشور منابع خود را در هر دو محصول تخصیص داده بودند فقط دو واحد فرش و ۲ واحد خودرو تولید شده بود. در صورتی که این مثال را گسترش دهیم و تمامی کشورها منابع خود را در تولید کالاهایی که در آن دارای مزیت مطلق اند سرمایه گذاری نمایند، اقتصاد در کل جهان به شکل بهینه عمل خواهد کرد و بیشترین کارایی در استفاده از منابع ایجاد خواهد شد.


 اسمیت بر این باور بود که کشورها از نظر کارایی در تولید کالاها، شرایط متفاوتی دارند و هنگامی که کشوری در تولید یک کالا نسبت به سایر کشورها کارایی بالاتری داشته باشد، در عرصه تجارت به برتری مطلق دست می یابد. او بر این باور بود که هر کشور باید در تولید کالاهایی تمرکز یابد، که در آن‌ها از مزیت مطلق برخوردار است، در مقابل کشور باید کالاهایی را وارد نماید که کشورهای دیگر نسبت به او دارای برتری هستند. بر این اساس یک کشور نباید کالایی را در داخل تولید نماید که کشورهای دیگر نسبت به او و دارای برتری هستند. بر این اساس یک کشور نباید کالایی را در داخل تولید نماید که می تواند آن را ارزانتر خریداری کند. در دیدگاه او کشور ها با تخصصی کردن تولید و تمرکز یافتن بر کالایی که در آنها از مزیت بارزی برخوردارند، سرانجام از مبادله با هم نفع می برند، و اتخاذ این سیاست به نفع همه کشورهای طرف مبادله است.

در مثال بالا ایران می تواند منابع خود را در فرش به کار گیرد که در آن دارای مزیت مطلق است و مازاد فرش خود را صادر نماید و در مقابل می تواند اقدام به واردات خودرو از آلمان نماید که در این حوزه نسبت به ایران از مزیت مطلق برخوردار است. باید دقت نمود در تئوری اسمیت، صادرات و واردات به طور مساوی سودمند تلقی می شوند، و هر کشور با تعیین مزیت های مطلق خود باید تشخیص دهد در خصوص چه کالاهایی باید دست به واردات زده و چه کالاهایی را تولید و صادر نماید.
تئوری اسمیت هرچند به کمک بازرگانی بین الملل راه حلی بسیار ساده را برای کارآیی حداکثری اقتصاد ترسیم می نماید اما با نقدهای مواجه شده است. ازجمله نقدهایی که به این تئوری وارد شده توجه صرف اسمیت به اقتصاد است. در دنیای واقعی علاوه بر اقتصاد، سیاست، فرهنگ، امنیت و... نیز نقش های پر رنگی ایفا می کنند. ممکن است این تئوری از نظر اقتصادی توجیه داشته باشد اما آیا کشورها حاضر هستند برای تامین کالاهای استراتژیک، نظامی، کالاهای اساسی ، و ...کاملاً به کشورهای دیگر وابسته باشند؟ از طرف دیگر در صورتی که یک کشور هیچ مزیت مطلق ای نداشت و یا در تمام صنایع دارای مزیت مطلق بود، نباید در بازرگانی بین الملل مشارکت کند؟ این نقدهایی بود که تئوری اسمیت را به چالش کشید.

 

مطالب مشابه:

------------------------------------------------------------

-مرکانتیلیسم چیست؟

------------------------------------------------------------

-بررسی شرایط رقابت در بازار صادراتی

------------------------------------------------------------

اینستاگرام آموزش صادرات و واردات  ویدئوهای بیشتر ببینید.  واتساپ آموزش صادرات و واردات09031142938

 

محصول پیشنهادی با این مطلب:

کتاب امور گمرکی و ترخیص کالا

 

دیدگاه ها

  • عطا ا... میر حسینی 3 تیر 1399 - 15:46

    بسیار مطالب بروز و آموزنده ای دارید. همیشه منتظر هستیم مطلب جدیدی از شما ببینیم و یاد بگیریم. بنده در اینستاگرام شما هم عضو هستم بی نهایت فضای قوی و اورجینالی در اینستاگرام دارید

    • صدرا روحی 9 تیر 1399 - 00:24

      سلام استاد گرانقدر منم با دوست عزیزمون جناب میرحسینی موافقم مثل همیشه می درخشید

سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگزارید.