مسافر کیست؟
طبق ماده 76 قانون امور گمرکی منظور از مسافر شخصی است که با گذرنامه یا اجازه عبور یا برگ تردد از را ه های مجاز به قلمرو گمرکی وارد یا از آن ها خارج می شود.
طبق قانون امور گمرکی اشخاص زیر مسافر تلقی می شوند:
الف-شخص غیر مقیم ایران که بطور موقت به قلمرو گمرکی وارد و یا از آن خارج می شود.
ب-شخص مقیم ایران که از قلمرو گمرکی کشور خارج (مسافر خروجی) یا به آن وارد (مسافر ورودی) می شود.
تبصره یک: مسافران خروجی از قلمرو گمرکی به مقصد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مشمول این ماده نیستند و در صورتی که از طریق مناطق مذکور از کشور خارج شوند، موظفند کالای همراه خود را به گمرک اظهار نمایند.
تبصره دو: شرایط، تشریفات اظهار و ارزیابی و میزان معافیت کالای شخصی همراه مسافر و امور مربوط به مسافر در حدود مقررات این قانون در آیین نامه اجرائی تعیین می گردد.
کالای همراه مسافر:
ماده 77 قانون امور گمرکی:
مسافران غیر مقیم ایران می توانند علاوه بر لوازم شخصی که بطور قطعی قابل ترخیص است، اشیائی از قبیل جواهرات شخصی، اشیاء قابل حمل از جمله دوربین عکاسی و فیلمبرداری با مقدار متناسب فیلم و نوار یا ملزمات آن، پرژکتور فیلم یا اسلاید، دوربین چشمی، آلات موسیقی، ضبط و پخش بهمراه نوار و لوح فشرده، گیرنده رادیویی، تلوزیون، ماشین تحریر، ماشین حساب، رایانه شخصی، کالسکه بچه، صندلی چرخدار(ویلچر)، لوازم و تجهیزات ورزشی، تلفن همراه، جعبه وسایل کمک های اولیه، تجهیزات پزشکی قابل حمل مورد نیاز مسافر و قایق پارویی را که بر اساس آیین نامه اجرائی تعیین می گردد، طبق رویه ورود موقت با ارائه تضمین به قلمرو گمرکی وارد نماید.
ماده 78 قانون امور گمرکی:
مسافران غیر مقیم ایران می توانند وسیله نقلیه شخصی خود را با رعایت مقررات مربوطه طبق رویه ورود موقت به قلمرو گمرکی کشور وارد نمایند. ایرانیان مقیم خارج در صورتی می توانند از مقررات این ماده استفاده نمایند که قبل از ورود به ایران حداقل سه ماه در خارج از کشور اقامت داشته باشند.
تبصره 1: وسیله نقلیه در مدت اعتبار پروانه ورود موقت می تواند بعد از ثبت تاریخ و کنترل های لازم از راه های مجاز خارج و وارد گردد.
تبصره 2: چنانچه ثابت گردد وسایل شخصی یا وسیله نقلیه شخصی مسافران غیر مقیم ایران که ورود موقت شده خسارت کلی دیده است، مرجوع کردن آن به شرط واگذاری به گمرک لزومی ندارد.
همچنین ماده 17 قانون مقررات صادرات و واردات راجع به کالای همراه مسافر مانند زعفران الزامات معینی را مطرح می کند که با تصویب قانون امور گمرکی جدید لغو شده است. اما از آنجا که ممکن است تصویب آیین نامه اجرایی این قانون به طول بینجامد و همچنین جهت اطلاع متن ماده مذکور در زیر آورده شده است:
ماده 17 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
مسافری که وارد کشور می شود، علاوه بر وسایل شخصی می تواند تا سقف مصوب هیئت وزیران با معافیت از حقوق گمرکی و سود بازرگانی کالا وارد نماید، ترخیص کالاهای موضوع این ماده بشرط غیر تجاری بودن آن بلامانع است.
تبصره 1: فهرست کالای همراه مسافر توسط وزارت بازرگانی تهیه و اعلام می گردد.
تبصره 2: مقررات این ماده شامل مسافرین ورودی مناطق آزاد نیز می باشد.
تبصره 3: مسافری که از کشور خارج می شود (اعم از اتباع خارجی و ایرانی) علاوه بر وسایل شخصی خود، می تواند مصنوعات و محصولات داخلی را بدون سقف به شرط اینکه جنبه تجاری پیدا نکند و کالاای خارجی را تا سقف ارزشی مزبور در این ماده از کشور خارج نماید.
بعلاوه در ماده 31 و 32 آیین نامه اجرایی قانون واردات و صادرات راجع به ورود و خروج کالای مسافری آمده است:
ماده 31 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
مسافران ایرانی یا غیر ایرانی که از خارج کشور یا از مناطق آزاد تجاری، صنعتی به کشور وارد می شوند، علاوه بر اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه خود که به شرط غیر تجاری بودن از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف است، می توانند در سال یک بار کالا به ارزش حداکثر 80 دلار با معافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و مازاد بر ارزش مذکور را با پرداخت حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی وارد و ترخیص نمایند، مشروط بر اینکه کالاهای مذبور از نوع کالاهای ممنوع شرعی و یا قانونی نبوده و جنبه تجاری نداشته باشند.
تبصره 1: تشخیص مصادیق لوازم شخصی با گمرک ایران می باشد.
تبصره 2: کالاهایی که بر اساس فهرست کالاهای همراه مسافر وزارت بازرگانی موضوع تبصره 1 ماده 17 قانون مقررات صادرات و واردات قابل ترخیص نباشند، مشمول تسهیلات این ماده نخواهند بود.
ماده 32 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
مسافران خروجی اعم از اینکه ایرانی باشند یا خارجی می توانند علاوه بر وسایل سفر و لوازم شخصی، کالاهای ایرانی به هر میزان و کالای غیر ایرانی تا سقف مقرر در آیین نامه مسافران ورودی را همراه ببرند مشروط بر آنکه هر دو گروه کالا جنبه تجاری پیدا نکند.
تبصره 1: خروج اشیاء عتیقه و کتب خطی ممنوع است.
تبصره 2: هر مسافر می تواند یک قطعه قالی یا دو قطعه قالیچه دست باف جمعا تا 12 متر مربع همراه خود از کشور خارج نماید.(در اصطلاح بعدی تا 20متر در هر چند تخته مجاز می باشد. بجز برای چند کشور خاص)
تبصره 3: خارجیانی که بطور رسمی در ایران بکار یا تحصیلات حوزوی یا دانشگاهی اشتغال دارند در پایان کار یا تحصیل می توانند لوازم منزل خود را در حد متعارف بدون ارائه مجوز یا کارت بازرگانی از کشور خارج نمایند.
قابل ذکر است محدودیت وزن بار همراه مسافر که از سوی شرکت حمل و نقل اجرا می شود، مقوله ای مستقل از این محدودیت می باشد.
به قلم دکتر رحیم محترم
مطالب مشابه:
------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------
ویدئوهای بیشتر ببینید. 09031142938
محصول پیشنهادی با این مطلب:
دیدگاه ها