انواع قراردادهای بازرگانی بین المللی

انواع قرار دادهای بین المللی

 

قرار داد بازرگانی بین الملل چیست؟

 

قرار داد بازرگانی بین الملل یا قرار داد تجاری بر پایه قوانین تجارت جهانی و یا قوانین تجارت یک کشور و بصورت حقوقی بین دو شخص حقیقی و یا حقوقی منعقد می گردد.

 

انواع قراردادهای بین المللی در بازرگانی بین الملل

 

1- قرار داد خرید و فروش بازرگانی بین المللی  International Sales Contracts

2- قرارداد توزیع بین‌المللی Distribution Agreement

3- قرار داد فرانشیز یا قرار داد فرانچایز  Franchise Agreement

4- قرار داد تامین مالی یا قرار داد فاینانس Finance Contracts

5- قرارداد بیع متقابل Buy Back Agreement

6- قرارداد جوینت ونچر Joint Venture

7- قرارداد لیسانس Licensing Agreement

8- قرارداد کلید در دست Turn-Key

9- قرارداد احداث، بهره‌برداری، انتقال (BOT)

10- قراردادهای بیمه بین‌المللی International insurance contracts


1- قرارداد خرید و فروش بازرگانی بین الملل 


شایع ترین قرار داد در بازرگانی بین الملل، قرار داد خرید و فروش بین الملل است. محصول مورد معامله در این قرار داد می تواند کالا، خدمت و یا تکنولوژی باشد. این نوع قرار دادها معمولا در صادرات و واردات مورد استفاده قرار می گیرد. 


2- قرارداد توزیع بین الملل 


نوع دیگری از قرار دادها که در بازرگانی بین الملل کاربرد دارد، قرار داد توزیع بین الملل است. کسب و کارهای بین المللی برای فروش محصولات خود، در بازارهای بین المللی در بسیاری از موارد اقدام به اعطا نمایندگی تجاری در سایر کشورها می نمایند. این نمایندگان و یا توزیع کنندگان عموما وظیفه بازاریابی، توزیع و فروش محصولات شرکت مادر را در یک یا چند کشور بر عهده دارند. شرکت مادر در مقابل دریافت تعهداتی مانند حداقل فروش سالیانه اقدام به فروش محصولات خود بصورت انحصاری به توزیع کننده نموده و نماینده ضمن دریافت درصدی سود، آن را در بازار منطقه ای به فروش می رساند. برخی از کسب و کارها برای اعطای نمایندگی شرایط سخت گیرانه تری دارند، برای مثال پرداخت مبلغی در ابتدای کار برای استفاده از برند، استانداردهای سخت گیرانه در خصوص شرایط شعبه مانند متراژ، مکان و تجهیزات مورد استفاده از جمله شرایطی هستند که کسب و کارهای بزرگ و معتبر ممکن است برای اعطای نمایندگی طلب نمایند.

 

3- قرار داد فرانشیز یا فرانچایز

قرار داد فرانشیز یا فرانچایز  برای اعطائ مجوز یا حق امتیاز مورد استفاده قرار می گیرد. در قرار دا فرانشیز صاحب یک کسب و کار به طرف مقابل خود مجوز استفاده از برند یا سیستم کسب و کاریش را می دهد.

 

انواع قرار داد فرانشیز

 

الف: قرار داد فرانشیز تولیدی

ب: قرار داد فرانشیز خدماتی

ج: قرار داد فرانشیز توزیعی

 

4-  قرار داد تامین مالی یا قرا داد فاینانس:


با توجه به گسترش بازرگانی بین الملل، به مرور قراردادهای تامین مالی نیز جنبه هایی بین المللی پیدا کردند. در این شیوه بانک ها و سایر سازمان های مالی اقدام به تامین مالی کسب و کارهایی در کشوری غیر از کشور اصلی خود می نمایند. این نوع قراردادها بیشتر در تامین مالی پروژه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند.


5-  قرارداد پیمانکاری یا بیع متقابل:


یک نوع دیگر از قرار دادهای بین الملل، مربوط به قرار دادهای پیمانکاری برای ساخت و ساز و اجرای پروژه هاست. در این نوع قرار دادها معمولا اجرای پروژه های بزرگ ساختمانی و صنعتی، ساخت پروژه های بزرگ مانند: نیروگاه و ... از جمله این موارد هستند. در حوزه نفت و گاز کشورمان گاها به این نوع قرار داد قرارداد باز خرید هم می گویند. قرار دادهایی بلند مدت محسوب می شود و طرف خارجی بعنوان پیمانکار مسئولیت سرمایه گذاری و تجهیزه پروژه را بر عهده می گیرد.

 

6-  قرارداد جوینت ونچر:

 

قرارداد جوینت ونچر یا قرار داد سرمایه گذاری مشترک هم جزو قرا دادهای پر کاربرد می باشد. زمانی که چندین شرکت تجاری در راستای افزایش سود و کسب سهم بازار بیشتر اقدام به تاسیس یک شرکت متحدالشکل می کنند و در سود و زیان و تجهیزات باهم شریک هستند از قرا دادهای جوینت ونچر استفاده می کنند.

 

7-  قرارداد لیسانس:

 

زمانی که یک شرکت تجاری به طرف مقابل خود در کشوری دیگر حق استفاده کامل یا استفاده از بخشی از دارایی های نامشهود خود را بدهد از قرارداد لیسانس استفاده می شود که حتما باید مدت این نوع قرار داد کاملا مشخص و واضح باشد.

 

8-  قرارداد کلید در دست:

 

در قرار داد کلید در دست با دو طرف کارفرما و پیمانکار رو به رو هستید. طی این قرار داد طرف اول که کارفرما محسوب می شود تمام مسئولیت اجرای یک پروژه را به طرف دوم که پیمانکار می باشد واگذار می کند و طی فرایند اجرا کارفرما هیچ گونه دخالتی در اجرای پروژه ندارد و پیمانکار هم متعهد می شود پروژه را طبق توافق مکتوب با کارفرما در قرار داد کلید در دست تحویل دهد.

 

9-  قرارداد احداث، بهره برداری و انتقال

 

اقرار داد احداث، بهره برداری و انتقال معمولا بین سازمان های بزرگ با دولت منعقد می شود. در این نوع قرار دادها دولت کارفرما و شرکت طرف قرار داد پیمانکار محسوب می شود. معمولا در ساخت پروژه های اجرائی چون ساخت سد، اتوبان، پالایشگاه ها و ... از این نوع قرار داد استفاده می شود.

 

10-  قرارداد بیمه بین المللی

 

زمانی که عملیات تجاری مثل حمل و نقل کالا در واردات و یا صادرات بعلت وجود ریسک نیاز به بیمه داشته باشد و بیمه گر و بیمه گزار در کشورهای مختلف ساکن باشند از قرار داد بیمه بین المللی استفاده می شود.

 

نکته: هر یک از قرار دادهایی که در این بخش بصورت گذرا مورد اشاره قرار گرفت نیاز به جزئیات فراوان داشته و در تنظیم آن ها باید دقت زیادی به خرج داد. ما در بسته آموزش قرار دادهای خرید و فروش و آموزش قرار دادهای نمایندگی و توزیع نمونه قرار داد فروش اتاق بازرگانی بین الملل، یک نمونه قرار داد فروش PDF و نمونه قرار داد انگلیسی نمایندگی انحصاری را برای دانشپذیران قرار داده ایم.

 

 

 

مطالب مشابه:

------------------------------------------------------------

نکات اساسی در تنظیم قرار دادهای بین المللی

------------------------------------------------------------

اشتباهات رایج در قراردادهای بین المللی

------------------------------------------------------------

اینستاگرام آموزش صادرات و واردات  ویدئوهای بیشتر ببینید.  واتساپ آموزش صادرات و واردات09031142938

 

محصول پیشنهادی با این مطلب:

بسته آموزش قرار دادهای خرید و فروش بین الملل

دیدگاه ها

سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگزارید.